Rijen, 4 september 2014 - Het aantal consumenten dat bereid is te betalen voor toegang tot content op diverse apparaten is in slechts twee jaar tijd met 25 procent gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse ConsumerLab-rapport van Ericsson (NASDAQ: ERIC). Zevenenzeventig procent kijkt nog wekelijks geprogrammeerde televisie en maar liefst 75 procent van de ondervraagden kijkt een aantal keren per week gestreamde content. In 2011 was dit nog respectievelijk 83 en 61 procent. Daarmee loopt streaming tv behoorlijk in op lineaire tv. Verder is een van de conclusies dat consumenten hun favoriete programma graag overal willen kijken (41 procent).
‘Binge viewing’
Het kijken van meerdere afleveringen achter elkaar ('binge viewing') neemt toe in populariteit. Dit ligt in het verlengde van nieuwe on-demand video services. De studie laat ook zien dat de traditionele manier van tv kijken en betaalde tv-kanalen door velen wordt gezien als 'content repositories'. Consumenten kunnen daardoor afzonderlijke programma’s kiezen ('cherry-picking') om later met de digitale video recorder (DVR) te kijken. De DVR-functionaliteit draagt ook bij aan de trend van ’binge viewing’.
On demand
Er zijn veel kijkers overgestapt naar abonnement-gebaseerde video-on-demand diensten (S-VOD) zoals Netflix. Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden wil graag alle afleveringen van series zoals "Breaking Bad" en "House of Cards ' tegelijkertijd aangeboden krijgen. Consumenten kunnen dan zelf kiezen wanneer ze de afleveringen bekijken.
Belemmeringen
Hoewel 41 procent van de consumenten zijn favoriete programma graag overal wil kijken, blijken de kosten van het dataverkeer en de inhoud zelf, een belemmering. Tevens geven veel consumenten aan niet bereid te zijn in te leveren op de kwaliteit. Maar liefst 43 procent vindt Ultra High Definition (UHD) zeer belangrijk.
Over het onderzoek
Het Ericsson ConsumerLab TV & Media 2014 rapport is gebaseerd op 23.000 online interviews met breedband gebruikers in Brazilië, Canada, Chili, China, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Indonesië, Ierland, Italië, Maleisië, Mexico, Portugal, Rusland, Singapore, Spanje, Zuid-Korea, Zweden, Taiwan, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bijna alle respondenten gebruikt het internet op een dagelijkse basis. De resultaten van deze studie vertegenwoordigen de standpunten van meer dan 620 miljoen mensen.
Klik hier voor het volledige rapport.
---
Over Ericsson
Ericsson is ‘s werelds grootste leverancier van communicatietechnologie en -diensten. De lange-termijn relaties met alle grote telecom operators ter wereld stelt mensen, bedrijven en samenlevingen in staat het potentieel te ontwikkelen en een duurzamere toekomst te creëren.
Ericsson’s diensten, software en infrastructuur - vooral in mobiliteit, breedband en de cloud – stellen de telecomindustrie en andere sectoren in staat beter zaken te doen, de efficiëntie te verhogen, de gebruikerservaring te verbeteren en nieuwe kansen te benutten.
Het bedrijf is met meer dan 110.000 medewerkers actief in meer dan 180 landen. Vandaag de dag gaat meer dan 40 procent van het wereldwijde mobiele verkeer over Ericsson netwerken en ondersteunt Ericsson netwerken die meer dan 2,5 miljard abonnees bedienen. Ericsson’s investeringen in research & development zorgen ervoor dat hun oplossingen en klanten voorop blijven lopen.
De netto verkoop in 2013 bedroeg SEK 227,4 miljard (EUR 25,6 miljard). Ericsson is opgericht in 1876, heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm en is genoteerd aan de NASDAQ OMX, Stockholm en de NASDAQ New York.
www.ericsson.com
www.ericsson.com/news
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson
www.youtube.com/ericsson
Voor meer informatie
Ericsson Nederland
Sylvia van Haren
Tel.: +31 (0) 161 242 973
Sylvia.van.Haren(at)
ericsson.com
Whizpr
Marjan Schrader
Tel.: +31 (0) 317 410 483
ericsson(at)whizpr.nl