De mobiele Check-In/ Check-Out voor de OV-chipkaart van Sigmax, het mobiele alternatief voor vaste kaartlezerapparatuur, is onlangs officieel gecertificeerd door TransLink Systems. Met de mobiele Check-In/ Check-Out op een handcomputer kunnen vervoersbedrijven snel en eenvoudig op elke willekeurige plaats in- en uitcheckpunten voor de OV-chipkaart inrichten. De handcomputer leest de OV-chipkaart, controleert of de kaart voldoende saldo of een geldig reisproduct heeft en checkt de kaart in. Uitchecken gaat op dezelfde manier. De mobiele Check-In/Check-Out is onderdeel van de OV Pocket, Sigmax’ handzame controleapparatuur voor het openbaar vervoer.Het mobiele alternatief voor vaste kaartlezerapparatuur voor de OV-chipkaart
Het reisgebied van de OV-chipkaart breidt zich steeds verder uit. In de nabije toekomst zal de OV-chipkaart het enige betaalmiddel zijn in het openbaar vervoer in Nederland. Voor de reis moet de reiziger zijn –opgeladen- OV-chipkaart inchecken door de kaart voor het scherm van een toegangspoortje of kaartlezer te houden. Na het uitchecken is de reis betaald. Het Check-In/Check-Out systeem is het mobiele alternatief voor vaste toegangspoortjes of kaartlezerapparatuur en kan ingezet worden bij bijvoorbeeld defecte toegangspoortjes of bij tijdelijk materiaal zoals extra bussen op drukke tijdstippen, zodat reizigers toch de mogelijkheid hebben om hun OV-chipkaart in- en uit te checken. Daarnaast kan de mobiele Check-In/Check-Out uitkomst bieden in kleinere buurt- of regiobusjes waar het inbouwen van vaste apparatuur te duur of te omslachtig is. Dankzij de door Sigmax ontwikkelde mobiele Check-In/Check-Out op een handcomputer, dat gecertificeerd is door TransLink Systems (TLS), kunnen vervoersbedrijven nu op elke willekeurige plaats in- en uitcheckpunten inrichten. In de trein, tram, metro of bus, de mobiele Check-In/Check-Out is niet gebonden aan een vervoersmiddel of vervoersbedrijf.
Hoe werkt de mobiele Check-in/Check-Out?
De OV-chipkaart wordt voor een RFID lezer op de handcomputer geplaatst waarna de gegevens op de kaart worden gelezen. De handcomputer toont de OV-medewerker of de OV-chipkaart voldoende saldo of een geldig reisproduct heeft waarna de medewerker met één druk op de knop de OV-chipkaart kan inchecken. De apparatuur schrijft, wanneer de reiziger reist op saldo, automatisch het instaptarief af. Uitchecken gaat op dezelfde manier: de OV medewerker plaatst de OV-chipkaart voor de RFID lezer op de handcomputer waarna het instaptarief wordt verrekend met de daadwerkelijk gereisde kilometers en het verschil teruggestort op de OV-chipkaart.
Het belang van de TLS certificering
Trans Link Systems is opgericht door de vijf grootste OV-bedrijven om één elektronisch betaal- systeem in het Nederlandse openbaar vervoer te realiseren: de OV-chipkaart. Uitgangspunt hierbij is dat alle Nederlandse OV-bedrijven kunnen worden aangesloten op het nieuwe systeem. De TLS certificering van de mobiele Check-In/Check-Out waarborgt de veiligheid en kwaliteit van de apparatuur en voorkomt oneigenlijk gebruik en verspreiding van vertrouwelijke informatie over de specificaties op de kaart. Vervoersbedrijven mogen alleen OV-chipkaarten in- en uitchecken met apparatuur die gecertificeerd is door TLS.
Onderdeel van de OV Pocket
De mobiele Check-In/Check-Out is onderdeel van de OV Pocket, de handzame controleapparatuur voor het openbaar vervoer. De OV Pocket bestaat uit een handcomputer met overzichtelijke software, een compacte printer en een BackOffice systeem. Leo van den Ende, CEO van Sigmax vertelt: “Vervoersbedrijven als RET, Connexxion en HTM gebruiken de OV Pocket al voor de controle op de OV-chipkaart, het uitschrijven van boetes en het verbaliseren van zwartrijders en agressief gedrag. Het uitbreiden van onze mobiele oplossing met een mobiele Check-In/Check-Out voor de OV-chipkaart was een logische stap. De OV-chipkaart is op veel plaatsen in Nederland een feit. Reizigers moeten natuurlijk wel altijd en overal hun OV-chipkaart kunnen in- en uitchecken. Dat kan met de mobiele Check-In/Check-Out.”
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Sabine Altena, Marketing & Communications. Telefoon: +31 (0)53 480 31 20, e-mail:
info@sigmax.nlOver Sigmax Law Enforcement
Sigmax bestaat uit drie succesvolle business units: Sigmax ICT Specialisten, Sigmax Mobile Solutions en Sigmax Law Enforcement. Met ruim 80 professionals ondersteunt Sigmax haar opdrachtgevers op het gebied van innovatieve mobiele oplossingen en het inrichten en – op afstand – beheren van computerinfrastructuren.
Sigmax Law Enforcement is marktleider in de mobiele handhaving en ontwikkelt innovatieve mobiele handhavingsapplicaties voor wetshandhaving door gemeenten, politie en het openbaar vervoer. Tot de klantenkring behoren ruim 25 Nederlandse en Belgische gemeenten, 75% van de politiekorpsen, waaronder het KLPD, en vervoersbedrijven als Connexxion, HTM, RET en GVB. Meer informatie:
www.sigmax.nl