ZOETERMEER, 1-11-2003 -- Uit de opiniepeiling van de afgelopen week op Burnin.nl, het onafhankelijk kennis- en informatie centrum stress en burnout, blijkt dat het aantal officieel gediagnosteerde burnout gevallen vele malen hoger is dan bij het Centrum voor Beroepsziekten is gemeld.
Van de ruim 626 geënquêteerden gaf ruim 27% aan te beschikken over een officiële burnout diagnose. Hiermee wordt bedoeld dat een burnout is vastgesteld door bijvoorbeeld een gespecialiseerd psycholoog of psychiater.
De afgelopen week is Burnin.nl door ruim 8000 mensen bezocht. Zouden alle 8000 mensen een reactie hebben gegeven op deze opiniepeiling, dan zou voorzichtig gesteld kunnen worden dat ruim 1000 mensen een officiële burnout diagnose hebben gekregen. Trek dit gegeven door over alle volwassenen van heel Nederland, dan geeft dit een aardige indicatie van het aantal mensen met burnout.
Onlangs verscheen het Signaleringsrapport 2003 van het Centrum voor Beroepsziekten. Daarin staat vermeld dat er in 2002 1159 gevallen gemeld zijn van psychische aandoeningen waarvan 245 meldingen met burnout.
Gezien het aantal meldingen weet iedereen dat dit aantal niet klopt en dat het slechts het topje van de ijsberg is. Aangezien burnout gedefinieerd wordt als een werkgerelateerde ziekte, hoort een arbodienst psychische aandoeningen zoals burnout en overspannenheid te melden, dit is een wettelijke verplichting.
Betreffende passage uit de Arbowet 98: Meldingen aan de Arbeidsinspectie, beroepsziekten.
Ongevallen met als gevolg ernstig lichamelijk of geestelijk letsel dan wel de dood tot gevolg hebbend, moeten door de werkgever schriftelijk worden gemeld aan de Arbeidsinspectie. De arbodienst moet beroepsziekten melden aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Deze gebruikt de meldingen voor wetenschappelijke doeleinden.
De vraag rijst waarom melden arbodiensten niet alle beroepsziekten aan het Centrum voor Beroepsziekten. Redenen zijn o.a. de complexiteit van de procedure om beroepsziekten te melden en om gunstige cijfers te kunnen opleveren aan de werkgever betreffende beroepsziekten binnen de organisatie.
De ogen sluiten voor deze vorm van beroepsziekten en net doen of het probleem niet zo groot is, is geen oplossing ter voorkoming van medewerkers met psychische aandoening en instroom in de WAO.
Binnenkort is de werkgever zelf verantwoordelijk voor het onderwerp Voorlichting en onderricht binnen de organisatie(art. 8 arbowet). Hopelijk zal dit bijdragen tot het nemen van die verantwoordelijkheid en dat daarmee het aantal medewerkers met psychische aandoeningen preventief kan worden geminimaliseerd. Er wordt veel geïnvesteerd in curatieve behandeling van medewerkers met psychische aandoeningen terwijl preventieve maatregelen een minimale investering vergen en getuigen van goed werkgeversschap.
Reacties van bezoekers kunt u lezen op:
http://www.burnin.nl/dcforum/DCForumID19/104.html
"Van Burnout naar Burnin" (www.burnin.nl) is een onafhankelijk kennis-, informatiecentrum Stress en Burnout, voor (ex) burnoutpatiënten en daarnaast interessant voor managers, P&Oers, Arbo-diensten, en overige geïnteresseerden.
Inhoudelijke informatie over stress en burnout deels gebaseerd op persoonlijke ervaringen.
Daarnaast recensies van stress gerelateerde boeken, testen (w.o. de burnouttest van Potter/Karsten), discussieforum, e-mail groep, chatroom, advies en actueel rubriek alsmede ook vele interessante relevante links op de linkpagina.
Burnin wordt dagelijks door 500-1700 bezoekers bezocht.
GO-Burnin
Onafhankelijk Kennis, Informatie en Communicatieplatform Burnout.
http://www.burnin.nl