Nederlandse browser Polypane gaat de strijd aan met Google en Microsoft

De nieuwe browser richt zicht op websiteontwerpers en ontwikkelaars met unieke functionaliteit.

Zoetermeer, 14 mei 2018 - Vandaag lanceert de nieuwe browser Polypane. Deze browser is specifiek gemaakt voor websitesontwikkelaars en website-ontwerpers, met unieke functies zoals het in één oogopslag kunnen zien van zowel de mobiele weergave als de tablet en desktop-weergave van een website. Hiermee gaat Polypane de strijd aan met Chrome, Firefox en Edge om de nieuwe standaardbrowser voor ontwikkelaars en ontwerpers te worden.

Achter de browser zit entrepreneur Kilian Valkhof. "Met Polypane wil ik echt voldoen aan de behoeftes van deze doelgroep. De grote browsers van Google en Microsoft zijn vooral gericht op consumenten, maar ontwikkelaars en ontwerpers willen veel meer kunnen met hun browser. In Polypane staat de developer experience voorop". Kilian ontwikkelde de browser vanuit zijn dertien jaar ervaring als eigenaar van een internetbureau. Eind 2018 heeft hij dat bedrijf verkocht om zich volledig op Polypane te kunnen richten.

Zo'n gek idee nog niet

Ontwikkelaars en ontwerpers hebben al jaren lang zeer gespecialiseerde software voor programmeren en voor ontwerpen, die gebruiken geen Word of Paint. Een browser die ook specifiek voor deze doelgroep gemaakt is, is dus zo'n gek idee nog niet. Andere browsers hebben al developer tools, maar dit zijn losse onderdelen die in een apart window zitten, en niet integreren met alle andere functionaliteit van de browser. Andere browsers zijn vooral gemaakt om het internet te consumeren, niet om te creeëren.

Het idee voor Polypane kwam tijdens het ontwerpen van een nieuwe website. “Tijdens het ontwerpen heb je vaak alle verschillende responsive versies van een site naast elkaar op je scherm staan, en dat gaf zo’n mooi overzicht dat ik dat ook in een browser wilde hebben”, aldus Kilian. Met dat idee is hij aan de slag gegaan, en al snel bleek dat het een flinke tijdswinst opleverde tijdens de ontwikkeling van websites, soms tot twee keer zo snel. Met die basis is Polypane uitgebreid met meer functies die voor designers en developers van websites belangrijk zijn.

Functionaliteiten

Wat direct opvalt aan Polypane is dat een site in meerdere formaten getoont wordt waarbij de interactie met een site in alle formaten gesynchroniseerd wordt. Scrollen en klikken wordt dus in alle formaten tegelijk uitgevoerd. De formaten zijn te kiezen uit een database van populaire apparaten (zoals iPhones, Android telefoons, maar ook tablets, laptops, Tvs en smartwatches), of er kunnen direct vanuit de door de website aangegeven responsive breakpoints formaten bepaald worden.

Vanuit Polypane kunnen geautomatiseerd screenshots gemaakt worden, die met stakeholders gedeeld kunnen worden. En dankzij de zoom-functionaliteit kan er ook ontworpen worden voor schermen die véél groter zijn dan die van de developer of de designer.

Polypane is net als Edge en Chrome gebaseerd op Chromium, en heeft daarom dezelfde krachtige devtools. Buiten deze devtools zitten er nog extra layout debugging tools in zodat layout bugs snel gevonden en verholpen kunnen worden.

Polypane lanceert vandaag wereldwijd als een SaaS dienst, met een trial periode van 7 dagen. Persoonlijke licenties kosten 12 euro per maand, en team licenties zijn beschikbaar vanaf 16 euro per gebruiker per maand. Aanmelden kan via de website: polypane.rocks. Op polypane.rocks/press is een perskit beschikbaar.


Voor de redactie – niet voor publicatie

Perskit
https://polypane.rocks/press

Over Polypane
Geboren uit frustratie met de developer experience van ontwikkelen in browsers zoals Chrome en Edge, is Polypane de eerste browser die ontwikkelaars en ontwerpers voorop zet. Net als dat je geen Word of Google docs gebruikt om code te schrijven, of MS Paint om websites mee te ontwerpen, vinden wij dat een consumenten-browser niet de juiste tool is om websites mee te ontwikkelen. In Polypane zijn alle features er op gemaakt om ontwikkelaars en ontwerpers beter en efficienter te laten werken.

Polypane is de enige browser waarin je een website kan ontwikkelen en die gelijktijdig op verschillende formaten kan zien. Het is de enige browser met ingebouwde features als breakpoint detection, css layout debugging en multi-pane screenshots. Met deze features kunnen sites sneller en met minder bugs ontwikkelt worden.

Over Kilian Valkhof
Kilian, nu 30, is als sinds zijn 10e bezig met het ontwikkelen van websites en webapplicaties. Hij startte zijn eerste bedrijf toen hij 16 jaar out was, en dat groeide uiteindelijk uit tot een internetbureau met 15 man personeel.

Met de ervaring van het ontwikkelen en ontwerpen van wel meer dan honderd websites voor startups, multinationals en overheidsorganisaties heeft Kilian een goed overzicht van de inefficienties in het ontwikkelen van websites en applicaties. Begin 2019 is hij daarom Firstversionist gestart, met als doel om het leven van developers, designers en andere makers beter te maken door middel van krachtige software. Polypane is de eerste van deze tools.

Kilian is een actieve open source contributor met applicaties als FromScratch, een notitietool met wereldwijd meer dan 6000 gebruikers en Trimage, image compression software voor Debian en Ubuntu. Hij is een active contributor aan het Electron project en beheerd de “electron-to-chromium” library die wekelijks 8 miljoen keer gedownload wordt.

Persinterviews
Kilian Valkhof
kilian@polypane.rocks
+31640968420