We nodigen je graag uit voor de finale van de Raspberry Pi scholencompetitie – een primeur!

Graag nodigen we je uit voor een primeur in de Johan Cruijff ArenA. Op donderdag 18 april a.s. worden in het stadion in Amsterdam namelijk de winnaars bekendgemaakt van de Raspberry Pi Competitie. Onder toeziend oog van Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, wordt tijdens het finale event duidelijk welke schoolteams na maandenlang hard werken tot de meest creatieve en maatschappelijk relevante uitvindingen zijn gekomen. Een competitie waarbij innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en samenwerkende leerlingen tot opzienbarende resultaten heeft geleid.

Wat is de Raspberry Pi Competitie?
De Raspberry Pi competitie is in het Verenigd Koninkrijk al jarenlang een enorm succes. En deze strijd onder scholieren vindt nu dus voor het eerst plaats in ons land, georganiseerd door PA Consulting in samenwerking met House of Digital voor vmbo-, mavo-, havo- en mbo-scholen. In Nederland zijn 26 teams van 14 middelbare scholen sinds september vorig jaar druk bezig geweest om hun uitvinding te realiseren met behulp van de Raspberry Pi – een goedkope, krachtige creditcard-formaat computer. Daarbij moesten ze zich houden aan het thema: ‘Verbeter welzijn, doe een uitvinding om de gezondheid en het welzijn van mensen thuis of op het werk te verbeteren’. De jongeren – vanaf 12 jaar oud – zijn daarmee uitgedaagd om met behulp van geavanceerde technologie innovatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen in onze samenleving. Tegelijkertijd hebben ze in deze competitie gewerkt aan hun 21e-eeuwse vaardigheden.

Finale event op 18 april 2019
Op 1 maart jl. hebben alle 26 teams hun uitvinding ingediend. Hier zit een aantal bijzonder creatieve en technisch vernuftige inzendingen bij, zoals het automatiseren van de verzorging van planten, een systeem dat mensen met Alzheimer helpt om heel makkelijk spullen en objecten te vinden en herkennen, en een uitvinding met een cross-over aanpak, bedacht door leerlingen van verschillende opleidingen.

Op 18 april zullen de 26 deelnemende teams met trots hun uitvinding laten zien en zal de jury in de Johan Cruijff ArenA de winnaars bekendmaken. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: de meest creatieve oplossing, de meest haalbare oplossing en de meest impactvolle oplossing. Tijdens deze grand finale zal ook Mona Keijzer aanwezig zijn. De staatssecretaris van Economische Zaken zal het onder meer met de scholieren hebben over onderwijs en technologie en uiteraard een prominente rol vervullen bij de bekendmaking van de winnaars.

Deelnemende scholen en de jury
Aan de Raspberry Pi competitie doen mee: Over-Y College (Amsterdam), Bredero MAVO (Amsterdam), ROC Nijmegen, Koning Willem I College (Den Bosch), MBO College Zuidoost (Amsterdam), MBO College Amstelland (Amstelveen), IJburg College (Amsterdam), MBO College Lelystad, ROC Almere, Rijn IJssel College (Arnhem), Wolfert Tweetalig (Rotterdam), CSG Liudger (Drachten) en het Nova College (Haarlem).

De juryleden zijn: Perry van der Weyden (CIO, Rijkswaterstaat), Peter Strikwerda (Head of Innovation, APG), Finbar Hage (Head of Data and Analytics, Rabobank), Ger Baron (CTO, gemeente Amsterdam), Rian van Heur (contentdirecteur, AG Connect), Jaap van Zessen (chef digitaal, Algemeen Dagblad) en Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting).

We nodigen je graag uit om hierbij aanwezig te zijn
De Raspberry Pi Competitie is uniek. Een scholenstrijd waarin leerlingen de broodnodige digitale vaardigheden verder ontwikkelen en tegelijkertijd oog hebben voor uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Tijdens het finale event heb je als journalist de gelegenheid om zelf de uitvindingen te beoordelen, is er ruimte voor interviews en uiteraard tijd voor een hapje en een drankje. Eventueel kun je ook deelnemen aan een rondleiding door het stadion.

Je bent welkom vanaf 13.00 uur. Rond 19.00 uur hopen we dat je geïnspireerd en met een goed verhaal naar huis gaat. Aanmelden kan via de e-mail: paconsulting@yellow-communications.com.

Programma
13.00 - 15.00 uur Rondleiding door het stadion
16.00 - 16.30 uur Gelegenheid om de uitvindingen te bekijken
16:30 - 17:15 uur Bekendmaking winnaars
17:15 - 17:30 uurGelegenheid voor interviews met de winnaars
17:00 - 19:00 uur Afsluiting met een hapje en drankjeBijlagen
1.3 MB jpg  Programmeren met de Raspberry Pi.jpg
8.4 MB jpg  Raspberry Pi.jpg
6.1 MB jpg  Willem van Asperen, PA Consulting.jpgNoot voor de redactie

Over PA Consulting
Als innovatie- en transformatie adviesbureau geloven we in de kracht van vindingrijkheid om een positieve menselijke toekomst op te bouwen in een door technologie gedreven wereld. Wanneer strategieën, technologieën en innovatie botsen, creëren we kansen uit complexiteit. Onze diverse teams van experts combineren innovatief denken en baanbrekende technologieën om verder en sneller vooruit te komen. Onze klanten passen zich aan en transformeren, en samen bereiken we blijvende resultaten. We zijn meer dan 2.600 specialisten op het gebied van financiële dienstverlening, overheid, defensie en beveiliging, energie- en nutsbedrijven, gezondheidszorg, biowetenschappen, consumenten, productie, transport, reizen en logistiek. En we werken wereldwijd vanuit kantoren in Europa, Noord-Amerika en de Golfstaten.

PA. Bringing Ingenuity to Life.

Meer informatie: www.paconsulting.com

Over House of Digital
House of Digital is een publiek-private samenwerking op initiatief van de gemeente Amsterdam, ROC van Amsterdam en Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en 27 bedrijven. Het doel is om onderwijsinnovatie op het digitale domein te activeren en te stimuleren en beter digitaal onderlegde medewerkers op te leiden voor de arbeidsmarkt. Dit om het groeipotentieel van bedrijven structureel te ondersteunen via co-creatie met het bedrijfsleven en het stimuleren van doorlopende leerlijnen.

Meer informatie: www.hofdigital.nl

#PAPiAwardsNL19Voor meer informatie
Yellow Communications
Audrey Brugman
Tel: +31 (0)23 555 34 24
E-mail: paconsulting@yellow-communications.com