In control blijven in een digitale en agile wereld

Nyenrode Business Universiteit en PA Consulting focussen samen op nieuwe werkwijze

Utrecht, 6 maart 2019 - Data-gedreven audit zorgt voor een nieuwe dynamiek en werkwijze voor audit- en riskafdelingen. Maar ook de grote accountantskantoren in Nederland gaan de gevolgen daarvan ervaren. Het is de reden waarom PA en Nyenrode Business Universiteit een samenwerking zijn aangegaan.

Beide partijen zien een opvallende paradox: in de business wordt geschrapt in het personeelsbestand, maar interne audit- en riskafdelingen blijven qua bezetting groeien. Ruud Brink, Digital Data Expert bij PA Consulting, denkt dat dit deels is te verklaren doordat deze afdelingen niet het tempo van nieuwe digitale en agile werkwijzen in de business aankunnen. “Die volledig veranderende wereld vraagt een moderne en data-gedreven aanpak van audit en risico’s managen. Maar veel van deze afdelingen zijn daartoe nog onvoldoende uitgerust, waardoor ze meer mensen aannemen die op een traditionele wijze blijven werken. Dat gaat op den duur wringen.”

PA en Nyenrode ontwikkelden een tweedaags trainingsprogramma, waarin ze laten zien dat big data en datakwaliteit de sleutels zijn voor een succesvolle transformatie. Voor (intern) toezicht wordt het steeds belangrijker om met data-gedreven beslissingsondersteunende systemen te werken en deze te begrijpen. In gesprekken met CFO’s en riskmanagers wordt die noodzaak ook aangegeven, stelt Brink.

Data verandert audits
Remmelt Vetkamp, financieel directeur aan Nyenrode, signaleert ook de toegevoegde waarde in de samenwerking: “Data verandert de manier waarop audits worden uitgevoerd. Dit resulteert in allerlei vaktechnische dilemma’s. Hoe ga je om met de accuraatheid van een model, modelvalidatie en datakwaliteit issues? En wat betekent dit voor de rollen en verantwoordelijkheden ? Deze en andere vragen komen onder meer aan bod in de masterclass Data-Driven Audit. Maar ook de valkuilen van het verzamelen van data en afgeleide data voor datasets worden toegelicht.”

Impact accountantskantoren
Data-gedreven intern toezicht en riskmanagement gaan overigens ook een behoorlijke impact hebben op de accountskantoren, verwacht Brink. “Er is een ontwikkeling gaande dat de grote accountantspraktijken steeds meer data-analisten aannemen. Een goede ontwikkeling, waarbij van de accountants eveneens wordt verwacht dat ze zich bekwamen in digitale technieken. Dat is noodzakelijk om relevant te blijven in deze sector, die vanwege de digitalisering de komende jaren zal krimpen.”Bijlagen
7.6 MB jpg  v.l.n.r.: Mark Griep (PA), Ruud Brink (PA), Manon van der Vleugel (Nyenrode), Remmelt Vetkamp (Nyenrode), Ronald Heijn (Nyenrode)

5.9 MB jpg  v.l.n.r.; Ruud Brink (PA), Mark Griep (PA), Remmelt Vetkamp (Nyenrode)Noot voor de redactie

Voor meer informatie
Meer informatie over de masterclass Data-Driven Audit vind je hier. Voor overige vragen neem contact op met:
Yellow Communications
Audrey Brugman
Tel: +31 (0)23 555 34 24
E-mail: paconsulting@yellow-communications.com

Over PA Consulting
Als innovatie- en transformatie adviesbureau geloven we in de kracht van vindingrijkheid om een positieve menselijke toekomst op te bouwen in een door technologie gedreven wereld. Wanneer strategieën, technologieën en innovatie botsen, creëren we kansen uit complexiteit. Onze diverse teams van experts combineren innovatief denken en baanbrekende technologieën om verder en sneller vooruit te komen. Onze klanten passen zich aan en transformeren, en samen bereiken we blijvende resultaten. We zijn meer dan 2.600 specialisten op het gebied van financiële dienstverlening, overheid, defensie en beveiliging, energie- en nutsbedrijven, gezondheidszorg, biowetenschappen, , consumenten, productie, transport, reizen en logistiek. En we werken wereldwijd vanuit kantoren in Europa, Noord-Amerika en de Golfstaten.

Bringing Ingenuity to Life.

Meer informatie: www.paconsulting.com

Over Nyenrode Business Universiteit
Nyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders. Dit doen wij door een combinatie van academische theorie, praktische relevantie en persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Nyenrode is een particuliere universiteit, in 1946 opgericht door en voor het bedrijfsleven met een internationale oriëntatie. Wij bieden intensieve academische opleidingen en korte en langere programma’s binnen de vakgebieden business, management, accountancy, controlling en fiscaal recht en verrichten ook onderzoek in deze vakgebieden.

Meer informatie: www.nyenrode.nl