Ingenico: 2019 is het jaar van de KMO in e-commerce

Brussel, 20 februari 2019 – Webshops van kleinere retailers leggen het vaak af tegen het geweld van de grote spelers in de internetverkoop. Toch is er een ommekeer gaande, signaleert Ingenico Group. De wereldwijde marktleider in naadloze betalingen ziet dat kleine en middelgrote ondernemingen (KMO) in retail het steeds beter doen in de strijd tegen de grote webshops. Ingenico voorspelt dat 2019 het jaar wordt waarin kleine en lokale e-commercebedrijven terrein gaan veroveren dankzij sterkere klantenbinding en persoonlijker service.

Het afgelopen jaar begon de verschuiving zich al af te tekenen. Uit het Europese onderzoek in opdracht van Ingenico Group in november 2018 naar het consumentengedrag rondom Black Friday bleek dat de kleinere retailers uit België een flink deel van het marktaandeel wisten te veroveren. Van de Black Friday-shoppers kiest 23% voor kleine, specialiseerde lokale winkels, 25% kiest het liefst voor gevestigde Belgische merken boven de grote internationale spelers als Amazon.com en AliExpress. Daaruit maakte Ingenico vorig jaar al op dat kleinere ondernemingen zich steeds beter weren tegen de grote massashops dankzij een gerichter aanbod, betere service en betaalmogelijkheden voor nationale en internationale klanten. Die trend zet zich dit jaar voort, verwacht Ingenico.

Betalingsveiligheid en eigen valuta
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat betalingsveiligheid een serieus issue is bij online betalingen, zowel lokaal als internationaal. In België is veilig betalen bijvoorbeeld voor 15% van de ondervraagden het belangrijkste criterium voor de webshopkeuze. Als een KMO-retailer ook internationale ambities heeft, is het van belang dat klanten uit verschillende werelddelen op een persoonlijke en ‘landeigen’ service kunnen rekenen. Klanten stellen het op prijs dat ze in elk land hun lokale betaalmethode kunnen gebruiken en in hun eigen valuta kunnen betalen.

De technologie stelt KMO-bedrijven tegenwoordig niet alleen in staat zich op de internationale markt te begeven, maar zich daar ook in aanbod, kwaliteit en service te onderscheiden. En dat lukt steeds beter, volgens Benoit Boudier, Managing Director, Small and Medium Businesses Europe bij Ingenico: “Het gaat allang niet meer alleen om prijs. Kleine en middelgrote bedrijven in België scoren beter dan de grotere spelers dankzij hun diepgaande kennis van product en klant en hun persoonlijke service. Dit jaar verwachten we ook dat steeds meer e-commerce bedrijven groei in omzet kunnen realiseren via de sociale platforms zoals Twitter, Facebook en Instagram.”

3 tips om als KMO nationaal en internationaal mee te doen
Boudier geeft KMO-retailers die ook een rol willen spelen op de nationale en internationale e-commerce markt nog drie tips mee. “Zorg er ten eerste voor dat je de wet- en regelgeving die van toepassing is op je business kent en toepast. Zo gaat medio september van dit jaar in Europa de Strong Customer Authentication richtlijn van kracht onder de PSD2 richtlijn om de digitale veiligheid van online transacties te vergroten. Veel webshops en retailers zijn daar nog niet klaar voor.” Ten tweede ziet Boudier dat piekverkoopdagen, als Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis, kleine webshops de mogelijkheid bieden hun bereik uit te breiden en nieuwe markten te betreden: “Uit ons Black Friday-onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat veel shoppers sceptisch zijn over de echtheid van aanbiedingen van grote ketens en meer waarde hechten aan de uniciteit, authenticiteit en extra service van kleinere winkels.” Ten derde wijst Boudier retailers op het belang van mobiele verkoop: “De nieuwe generatie shoppers is getrouwd met hun smartphone. Zorg er als KMO-webshop dus voor dat je klaar bent voor mobile-first scenario’s. Uit een eerder onderzoek van Ingenico blijkt dat 93% van de retailers mobiel wel belangrijk vindt, maar enkel 39% bewust gekozen heeft voor een mobile-first strategie. Met het bewustzijn zit het dus wel goed, nu de daadwerkelijke acties nog.”Bijlagen
7.8 MB jpg  Benoit BoudierOver Ingenico Group
Ingenico Group is wereldwijd marktleider in betalingen en voorziet in seamless, betrouwbare en veilige oplossingen om verkoop op alle fronten te versterken, of dat nou in-store, online of mobiel is. Met het grootste payment acceptance netwerk ter wereld levert het bedrijf veilige betaaloplossingen op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ingenico is een betrouwbare partner van wereldklasse voor financiële instellingen en retailers, van kleine winkeliers tot bij iedereen bekende multinationals. De oplossingen van Ingenico stellen winkeliers in staat het betaalproces te vereenvoudigen en hun merkbelofte waar te maken.

www.ingenico.com twitter.com/ingenicoPerscontact
Ingenico ePayments Persdesk
Lisa Elzinga
Tel: + 31 (0)23 555 34 24
E-mail: ingenico@yellow-communications.com
www.ingenico.nl