Aantal huishoudens zonder tv-abonnement neemt toe, Netflix en Videoland groeien door

Houten, The Netherlands, 15 June 2018 - Het aandeel Nederlandse huishoudens zonder traditionele tv-aansluiting gaat richting de vijf procent, een stijging van vijftig procent ten opzichte van twee jaar geleden. Waar het aantal tv-aansluitingen afneemt, groeien de klantaantallen van Videoland en Netflix steeds verder, zo blijkt uit het Video Behaviour of Dutch Consumers rapport van Telecompaper over 2018 Q1. Dagelijks kijken Nederlanders 28 minuten naar films en series via dergelijke diensten.

Het zijn vooral de jonge huishoudens tussen de 20 en 30 jaar die geen tv-abonnement meer hebben, maar de laatste kwartalen laten ook de huishoudens tussen de 30 en 50 jaar een stijging zien, blijkt uit het rapport. Nederlanders zonder tv-abonnement lijken deze niet te vervangen door de in Nederland beschikbare online alternatieven voor het kijken van Live TV. De diensten Play van KPN en KNIPPR zijn (binnenkort) niet meer beschikbaar en NLziet groeit vooralsnog niet voorbij de honderdduizend abonnees.

Vooral diensten die series en films aanbieden stijgen in populariteit. Inmiddels heeft 35 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot Netflix, onder de 20-30 jarigen is dit zelfs 65 procent. Ook Videoland laat de laatste tijd grote groeicijfers zien. Op dit moment heeft zes procent van de huishoudens toegang tot de (exclusieve) content van RTL via deze dienst. 

Meer abonnementen leiden tot meer gebruik OTT-diensten
Het aantal abonnementen op Netflix en Videoland laat logischerwijs ook het aantal kijkminuten naar deze diensten toenemen. Inmiddels kijkt de gemiddelde Nederlander 28 minuten per dag naar films en series via zogenaamde video-on-demand diensten zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime of RTL XL. Nederlanders tussen de 12 en 40 jaar kijken meer, namelijk 47 minuten per dag, ouderen (65+) kijken gemiddeld 10 minuten per dag.

Ook voor video-on-demand diensten blijft een televisie het meest populaire scherm. Meer dan tachtig procent geeft aan films en series van deze diensten via het grote tv-scherm in de woonkamer te bekijken. Mobiele apparaten worden echter ook vaak genoemd. Zowel de laptop, tablet als smartphone worden door 30-34 procent van de gebruikers genoemd als apparaat waar zij films en series op kijken. 

Sportpakketten groeien
Zowel FOX Sports als Ziggo Sport Totaal groeien in bereik. Twaalf procent van de Nederlanders heeft toegang tot FOX Sports Eredivisie en nog eens vijf procent ontvangt Ziggo Sport Totaal. De laatste laat vooral de afgelopen kwartalen een groei zien. Door een combinatie van Ziggo TV- en internetdiensten met een Vodafone mobiel abonnement kunnen klanten dit sportpakket gratis aanzetten.

FOX Sports startte met KPN (en haar merken) eerder al een dergelijke constructie, afgelopen oktober volgde ook T-Mobile. Online.nl gaat nog verder en biedt alle tv-klanten gratis het betaalde FOX Sports Eredivisie pakket aan. Dit alles zorgde voor een groei van 55 procent in drie jaar tijd in de klantenbase van FOX Sports.

Voor de redactie
Het Dutch Consumer Video Behaviour -rapport is een kwartaalrapport dat uitgebreid inzicht geeft in het gedrag van videogebruikers, hun apparaten en abonnementen en de tijd die zij spenderen aan tv- en OTT-content. OTT-diensten (over-the-top) worden geleverd over het internet en niet via een traditionele tv-aansluiting.

In het rapport worden de volgende premium kanalen en OTT-videodiensten meegenomen: Netflix, Film1, Ziggo Sport Totaal, FOX Sports, NLziet, Videoland Unlimited, Amazon Prime, Ziggo Movies & Series, Play. van KPN, Knippr, Cinetree, Lebara Play, MUBI, RTL XL, NPO Start, Kijk, Pathé Thuis, YouTube, Vimeo en de pluspakketten die door de tv-aanbieders worden aangeboden.

De data is afkomstig van het Consumer Insights-panel, waarin elk kwartaal ruim 10.000 Nederlandse consumenten worden ondervraagd. Prijs van het rapport is EUR 3.000. Het rapport kan ook in delen aangeschaft worden.

Telecompaper
Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.