Stijgende populariteit T-Mobile en Tele2 onder jongeren in postpaidsegment

Houten, The Netherlands, 08 May 2018 - In het eerste kwartaal van 2018 zagen T-Mobile en Tele2 hun marktaandeel op de Nederlandse postpaidmarkt verder toenemen onder tieners en twintigers. Bijna de helft van de klanten van deze providers heeft inmiddels een databundel van meer dan 5 GB, blijkt uit het Postpaid Mobile Insights Q1 2018-rapport van Telecompaper. Apple weet haar positie onder tieners (64%) en twintigers (47%) met een abonnement uit te bouwen. Voor twintigers zijn merk en bijbehorend besturingssysteem de belangrijkste aspecten bij aanschaf van een mobiele telefoon.

Nederlanders bevelen hun mobiele provider steeds vaker aan. De gemiddelde NPS van postpaid aanbieders is gestegen naar 23, een jaar eerder lag dit nog op 19. Momenteel geeft 80 procent aan niet van plan te zijn om over te stappen naar een andere provider. De maandelijkse kosten van abonnementen zijn nog steeds de belangrijkste reden (43%) voor consumenten om voor een provider te kiezen. Maar liefst 28 procent van de KPN-klanten geeft aan dat de korting die men krijgt bij het afnemen van zowel Internet en TV als Mobiel een belangrijke reden vormt om voor KPN te kiezen. Klanten die een zogenaamde vast-mobiele combinatie hebben, krijgen bij KPN zowel een gratis TV-pakket als diverse mobiele extraatjes en korting. Ook andere aanbieders kennen deze beloningsvorm. Vodafone-klanten krijgen extra’s wanneer ze hun abonnement combineren met Internet en TV van Ziggo. Voor Vodafone klanten zijn deze extraatjes in 17 procent reden om voor hun provider te kiezen.

Telfort ingehaald door Tele2 in no-frills segment
Telfort verloor in de afgelopen vijf kwartalen marktaandeel ter grootte van 5 procentpunten in het no-frills segment. In dit segment zitten alle merken waarbij concurrentie primair om prijs draait. Tele2 heeft nu het grootste aandeel in dit segment (28%). Simpel laat tevens een stijgende lijn zien en doet het goed bij tieners en ouderen.

Van de mensen met een abonnement heeft lang niet iedereen een nieuw toestel. Tweedehands of gereviseerde toestellen zijn in de SIM-only markt goed voor 21 procent van alle toestellen. Vooral bij Simpel-klanten is dit type toestel populair, met een aandeel van 34 procent.

Voor de redactie
Het Postpaid Mobile Insights Q1 2018-rapport is gebaseerd op de antwoorden van ruim 26.000 deelnemers van het Telecompaper Consumer Panel tussen januari 2017 en maart 2018. De resultaten zijn gestratificeerd naar geslacht, leeftijd (12-80) en opleiding. In het rapport worden de meeste resultaten uitgesplitst naar aanbieder, waaronder Ben, Hollandsnieuwe, KPN, Simpel, Simyo, Tele2, Telfort, T-Mobile, Vodafone. Het rapport komt elk half jaar uit en is beschikbaar voor 5.900 euro.