73% van de zakelijke registrants kiest .nl

SIDN voert regelmatig marktonderzoek uit naar behoeften en ervaringen van mensen die .nl-domeinnamen registreren (zgn. registrants). Op onze verzoek onderzoeksbureau GfK in december daarom de ervaringen van zakelijke registrants (bijv. startende ondernemers) onderzocht. Hoe ervaren zij het registratieproces? Waarom kiezen zij voor .nl? De uitkomsten zijn voor ons en de .nl-registrars heel bruikbaar.

Ervaring telt
De gemiddelde zakelijke registrant heeft geen moeite met het registratieproces. 85% van alle zakelijke domeinnaamregistraties wordt uitgevoerd door mensen die het al een paar keer eerder gedaan hebben. De tijd tussen het bedenken en registreren van een naam is meestal niet meer dan enkele minuten. Onervaren zakelijke registrants nemen meer vaak tijd, namelijk bijna een week. Toch ervaren ook zij het registratieproces en de zoektocht naar een registrar niet als ingewikkeld.

Hulp en advies
e meeste registrants registreren zelfstandig. Onervaren registrants vragen nog wel eens advies aan hun webdesigner. Ervaren registrants doen dat zelden. Wel raadplegen beide groepen informatie op relevante websites als ondernemersplein.nl en mkbservicedesk.nl. Ongeveer 60% heeft al een registrar geselecteerd, op het moment dat hij of zij het registratieproces ingaat.

Merkvoorkeur
73% van de zakelijke registrants kiest voor .nl. Onervaren registrants, omdat ze het een gemakkelijk te registreren domeinnaam vinden. Ervaren registrants, omdat ze het betrouwbare imago van .nl waarderen. Die voorkeur verandert niet snel. Is de domeinnaam die ze zoeken bezet, dan zoeken ze liever een naam, dan dezelfde naam te registreren onder een andere extensie.Vervolg
We gebruiken de resultaten om samen met de Commissie Marketing & Communicatie van de Vereniging van Registrars marketingacties voor ondernemers te ontwikkelen. Een eerste voorbeeld daarvan is onze aanwezigheid, in de vorm van een stand en presentaties, op de Webwinkel Vakdagen op 24 en 25 januari jl. Zo Daar informeerden we veel webshophouders over .nl.