Robots op de werkvloer: collega of concurrentie?

Robo sapiens, aflevering 3: Werk, zondag 12 november om 20.15 uur op NPO 2

In de zesdelige VPRO-reisserie Robo sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius hoe kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloedt en nog verder gaat veranderen. In de derde aflevering gaat Jelle naar onder meer China en Groot-Brittannië. Hij verdiept zich in de gevolgen van banenverlies door robotisering. Hoeft straks niemand meer te werken? Is dat erg?

Jelle Brandt Corstius bezoekt een smartphonehoesjesfabriek in China ©VPRO
Jelle Brandt Corstius bezoekt een smartphonehoesjesfabriek in China ©VPRO

Werk
In de voorspellingen verschillen de percentages, maar dat wereldwijd een groot deel van onze banen verdwijnt door robotisering staat vast. In de derde aflevering van Robo sapiens reist Jelle Brandt Corstius naar China en Groot-Brittannië en verdiept hij zich in de gevolgen van de robotiseringstrend. Hij bezoekt een smartphonehoesjesfabriek waar een steeds groter deel van het personeel wordt vervangen door robots, en vergezelt hij een door robotisering werkloos geraakte man tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe baan. Wat betekent het voor ons als we straks niet meer hoeven te werken? Wat kunnen we wel en wat niet aan robots overlaten? En hoe zit nou eigenlijk met die veelbesproken killer robots in het leger?

Over Robo sapiens
In Robo sapiens neemt Brandt Corstius de geboorte van zijn dochter (twee jaar geleden) als vertrekpunt. Het vaderschap zette hem aan het denken over de manier waarop haar leven zal verlopen, in een tijd waarin de toepassingen van kunstmatige intelligentie oneindig zullen zijn. In de serie volgt hij de denkbeeldige levenscyclus van zijn dochter. Hoeft ze straks nog wel te werken? Kan het zijn dat ze een relatie krijgt met een robot? En bezorgt kunstmatige intelligentie haar uiteindelijk het eeuwige leven?

Meer informatie over deze aflevering via: vpro.nl/robosapiens3

Aanvullende informatie voorafgaand en na de uitzendingen via: vpro.nl/robosapiens

Hashtag voor social media is #robosapiens