Kaspersky Lab en AVL Software and Functions ondertekenen samenwerkingsverdrag voor ontwikkeling cyberbeveiliging in auto-industrie

Utrecht, 2 juni 2017 – Een gestaag groeiend aantal voertuigfuncties – zoals diagnostiek op afstand, telematica en infotainment - maakt gebruik van communicatiekanalen tussen voertuigen en de cloud of andere infrastructuren. Hoewel de uitwisseling van gegevens van en naar de auto veel nieuwe technologische mogelijkheden biedt, worden deze kanalen ook steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Het groeiende risico van inbreuk op een voertuig, inclusief het schenden van de veiligheid, privacy en financiële waarde ervan, vraagt om systematische, organisatorische en technische maatregelen om de bescherming van alle voertuigfuncties te waarborgen.

Om te voldoen aan de cyberbeveiligingsuitdagingen die komen kijken bij de systeemontwikkeling van volgende generatie auto's gaan Kaspersky Lab en AVL Software and Functions GmbH via een gezamenlijk, uitgebreid partnerschap samenwerken bij de ontwikkeling van geavanceerde, geïntegreerde beveiligingstechnologieën.

Dr. Georg Schwab, MD van AVL Software and Functions GmbH en Alex Moiseev, Chief Sales Officer van Kaspersky Lab, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst op 1 juni 2017 in Regensburg. De overeenkomst omvat het volgende:
  • Het gezamenlijk ontwikkelen van een software-oplossing die storingsvrije beveiligde communicatie tussen autocomponenten, de auto en zijn externe verbonden infrastructuur zal garanderen;
  • Het slaan van een brug tussen de ontwikkeling van geïntegreerde autotechnologieën en de beste cyberbeveiligingspraktijken en –technologieën;
  • Het bundelen van beveiligingsproducten met ontwikkelde autocomponenten, en het stimuleren van beveiligingsoplossingen voor de auto-industrie;
  • Het opbouwen van een training- en coachingportfolio op het gebied van autobeveiliging;
  • Daaruit voortvloeiende uitbreiding van de activiteiten, via een consistent, uitgebreid portfolio, om veiligheid en zekerheid te bieden aan de connected en autonome auto's van de toekomst.

Een van de hoofddoelstellingen is het creëren van een betrouwbaar en flexibel softwareplatform waarmee autofabrikanten een Secure Communication Unit (SCU of Car Gateway) kunnen ontwikkelen en in hun auto’s implementeren, met behulp van hardware en aanvullende softwarecomponenten die zijn afgestemd op hun productieplannen. Eenmaal ontwikkeld, zal de proof-of-concept SCU-oplossing worden getest via beveiliging gerelateerde verificatie- en validatiemethoden. Dit uitgebreide ontwikkelpakket zal niet alleen de technische te leveren producten produceren die de sector nodig heeft, maar ook nieuwe concepten ontwikkelen om het ontwerp van de autosoftware veilig te maken.

Kaspersky Lab en technologiepartner AVL Software and Functions GmbH zullen hun beveiligde communicatieplatform presenteren tijdens New Mobility World / IAA 2017 in Frankfurt, van 12-17 september.

Alex Moiseev, CSO van Kaspersky Lab, geeft als commentaar: "De autobeveiligingsexperts van Kaspersky Lab volgen de kwetsbaarheden van verbonden auto's en hun snel toenemende cyberbeveiligingsrisico's al jaren op de voet. Zij zijn van mening dat de enige manier om het gehele connected car-ecosysteem te beveiligen dient plaats te vinden door nauwe samenwerking tussen cyberbeveiligingsdeskundigen en onze tegenhangers in de auto-industrie. Onze samenwerking met AVL Software and Functions GmbH markeert een belangrijke mijlpaal voor onze reis - startend met in-voertuig beveiliging en dit uitbreiden naar voertuig-naar-voertuig en voertuig-naar-infrastructuur communicatie”.

Georg Schwab, Managing Director van AVL Software and Functions GmbH, verklaart: "AVL ondervond als bedrijf in de auto-industrie het belang van veilige, betrouwbare communicatiekanalen tussen de auto en zijn omgeving. Om de concepten en implementatie van beveiligingsoplossingen op een alomvattende manier aan te pakken en de leidende partner te worden op het gebied van voertuigcyberbeveiliging, koos AVL voor een samenwerking met Kaspersky Lab, als zeer ervaren cyberbeveiligingsbedrijf.”
?