Datum: (528 dagen oud)
Bedrijf:
PR: LVTPR

Sentia is financieel krachtigste ICT-bedrijf van Nederland

MBCF: Nederlandse ICT-markt groeit harder dan economieIn de Nederlandse ICT-markt staat hostingbedrijf Sentia er financieel het beste voor. Dit blijkt uit analyse van financieel adviesbureau MBCF, dat namens ICT-vaktitel Computable jaarlijks financieel onderzoek verricht naar de financiële draagkracht van ICT-bedrijven in Nederland. Het onderzoek is gepubliceerd in de jaargids Computable 100. MBCF constateert ook dan de Nederlandse ICT-markt harder groeit dan dat de economie doet.

De financiële lijst van de Computable 100 heeft altijd te maken gehad met grote schommelingen. Om dit wat meer op te vangen en om bedrijven met stabiele financiële resultaten eerlijker te beoordelen, is er vanaf 2016 voor gekozen om de resultaten over drie jaar mee te nemen. Nieuw dit jaar is dat ook omzetgroei in de berekeningen is meegenomen. Deze telt met een factor drie mee, net als de EBITDA-marge en de solvabiliteit. De omzet per medewerker tot slot telt nog met een factor één mee.

Het is vooral die nieuwe factor, de groei van de omzet, die Sentia aan de winst heeft geholpen. Daarnaast doet het bedrijf met een negende positie het ook niet slecht met zijn EBITDA-marge. Dit is het brutobedrijfsresultaat (EBIT) voor aftrek van afschrijvingen en amortisatie. Eurofiber doet het op dit vlak het beste van de totale top honderd en weet zo een tweede positie te verwerven in de totaallijst. De nummer 6 op de lijst, Raet, beschikt over de beste solvabiliteit. Zij hebben dus de beste balans tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen. Econocom weet opvallend efficiënt te werken, want zij beschikken over de gemiddeld hoogste omzet per medewerker. Econocom eindigde als zestiende in het totaaloverzicht.

In de top tien zijn slechts twee bedrijven terug te vinden die er vorig jaar ook in stonden. Op positie 3 is dit Afas Software met één plek winst. Avanade is zes plekken gedaald ten opzichte van vorig jaar en staat op positie 9. Ziggo stijgt tien plekken en heeft de zevende plaats weten te bemachtigen. Verder kent de top tien alleen maar nieuwkomers met Ultimo Software op 4, Vosko (Nijkerk Groep) op 5, Raet dus op 6, Incentro op 8 en Bartosz op 10.

“Dit jaar is Sentia de nummer 1, en dat is niet verrassend”, meent MBCF-adviseur Pieter de Vries. “Vooral de groei en de winstgevendheid bij het bedrijf zijn goed. Doordat er een investeerder in het bedrijf zit heeft Sentia veel overnames kunnen doen in Nederland en België, waardoor er forse groei is gerealiseerd. Daarbij is de hostingmarkt een groeimarkt.”

Alle resultaten uit het financiële onderzoek van Computable 100 zijn hier te vinden: https://www2.computable.nl/apps/cp100.php.

Nederlandse ICT-markt
Doordat MBCF over zeer veel financiële informatie op bedrijfsniveau beschikt, kan het als geen ander ook marktinzichten verschaffen in Nederland. De financieel adviseurs zien dan groei in de Nederlandse markt, al is er in de Verenigde Staten wel een hogere groeiverwachting. “Investeerders en beleggers schatten de VS hoger in dan hier”, verduidelijkt MBCF-partner Ramon Schuitevoerder. “Daarom is het interessant om als Nederlands bedrijf naar Noord-Amerika te gaan. Er is daar gewoon een hogere groei. Ook is het interessant om het bedrijf aan een Amerikaans bedrijf te verkopen.”

Als er gekeken wordt naar volgend jaar en of de groei doorzet, dan moet Schuitevoerder constateren dat er veel meer in het vat zit voor Nederland. “In 2016 wordt er 1,8 procent economische groei gerealiseerd, in vergelijking tot 2,4 procent die geldt voor de groei binnen de Nederlandse ICT-markt in de afgelopen drie jaren. Dat is dus nog altijd beter dan de Nederlandse economie, al moeten we daarbij wel constateren dat de VS in die jaren harder is gegroeid. Kijken we vooruit, dan wordt in 2017 in Europa een groei verwacht van ruim 4 procent ten opzichte van bijna 9 procent in de VS, op basis van vooruitzichten van beursgenoteerde ICT-bedrijven.”

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie over het financiële onderzoek:
Bas de Haan
MBCF
bas.de.haan@mbcf.nl
088 20 60 330

Voor meer informatie over de Computable 100:
Sander Hulsman
Hoofdredacteur Computable
sander@computable.nl
06 28 33 04 15