Onderzoek BSA: ondanks vooruitgang nog veel ruimte voor verbetering in landelijk cloud computing-beleid

Zuid-Afrika en Canada maken grote stappen, Rusland en China drukken policy’s door, die technologie belemmeren

Amsterdam, 2 mei 2016 – Over de gehele wereld blijven nationale overheden grote vooruitgang boeken op het gebied van wet- en regelgeving voor cloud computing. Desondanks zijn er belangrijke uitzonderingen die een bedreiging vormen voor de economische groei in deze markten. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van BSA | The Software Alliance.

Cloud computing geeft iedereen – van consument tot en met start-up, klein bedrijf of overheid – op een kosteneffectieve manier snel en efficiënt toegang tot technologie. Dit biedt mogelijkheden op het gebied van connectiviteit, productiviteit en concurrerend vermogen, zeker ook bij internationale handelsposities. In de 2016 BSA Global Cloud Computing Scorecard is weergegeven in hoeverre 24 landen – die samen goed zijn voor tachtig procent van de IT-markten in de wereld – klaar zijn voor cloud computing.

Elk land is beoordeeld op zeven essentiële beleidsgebieden: het garanderen en het bevorderen van privacy, bevechten van cybercrime, beschermen van intellectueel eigendom, stimuleren van standaardisatie, stimuleren van vrije handel en het voorzien in de benodigde infrastructuur.

Meest opvallende uitkomsten
De resultaten laten zien dat bijna elk land sinds de vorige uitgave van de BSA Scorecard in 2013 gezonde vooruitgang heeft geboekt. Zuid-Afrika en Canada lieten in de algehele ranking de meeste vooruitgang zien – deze landen klommen respectievelijk zes en vijf plaatsen. Opvallend is dat drie van de landen die onderaan staan in de ranking – Thailand, Brazilië en Vietnam –, aanzienlijke en consistente vooruitgang blijven boeken en het gat ten opzichte van gemiddeld scorende landen steeds verder dichten.

Er kwamen ook negatieve trends naar voren. Maar weinig landen bevorderen beleid op het gebied van vrije handel of de standaardisatie van cloud computing-beleid. Met name Rusland en China kwamen met nieuwe policy’s die cloud computing belemmeren door cloud computing-dienstverleners te beperken in hun mogelijkheden om data op de juiste manier internationaal te delen.

Victoria Espinel, President en CEO van BSA | The Software Alliance: “De Scorecard 2016 toont aan dat landen cloud computing en de talloze economische voordelen van harte verwelkomen. Veel landen creëren dan ook een gunstig regelgevingsklimaat. Helaas laat de Scorecard ook zien dat sommige landen cloud computing steeds meer behandelen als de nieuwste grens van het stelsel van beschermende rechten. Het rapport is voor alle overheden een wake-upcall om samen te werken en zo over de gehele wereld de vruchten van de cloud te plukken.”

De volledige ranking met alle 24 landen en gedetailleerde informatie is te vinden op www.bsa.org/cloudscorecard.

Over BSA | The Software Alliance
BSA | The Software Alliance (www.bsa.nl) is de belangrijkste pleitbezorger van de software-industrie ter wereld. De aangesloten leden van de BSA investeren jaarlijks miljarden dollars in de ontwikkeling van softwareoplossingen die de economie stimuleren en het moderne leven verbeteren. De BSA verbreedt de horizon van de digitale wereld door relaties met internationale overheden, het naleven en afdwingen van intellectueel eigendom, en onderwijsactiviteiten. Daarnaast vergroot de organisatie het vertrouwen in de nieuwe technologieën die deze wereld stimuleren. Meer informatie: www.bsa.org of www.bsa.nl.

Voor meer informatie:
LVTPR
Metta van Straten / Gijs van Beek
Tel: 030 – 65 65 070
E-mail: bsa@lvtpr.com