Offline boekhouden en factureren heeft zijn langste tijd gehad

NIJMEGEN, 20160119 -- Als in een geruisloze revolutie schakelen steeds meer ondernemingen over op online boekhouden en factureren. De eisen aan de online programma's worden daardoor ook steeds groter. Facturatie Office heeft haar facturatie software na een innovatie van enkele maanden nu ook geschikt gemaakt voor zzp'ers en het mkb. Met een gratis pakket voor start-ups gaat na de multomap en het papieren kasboek nu ook het offline pakket definitief de weg van de typemachine en de kroontjespen.

We winkelen in online warenhuizen, we kopen muziek in online muziekwinkels, we bestellen zelfs onze boodschappen online. Anno 2016 - het digitale tijdperk. Het inrichten van ons leven op het wereldwijde web wordt ons dan ook erg makkelijk gemaakt; de internetverbindingen zijn razendsnel geworden, de WiFi-hotspots schieten als paddenstoelen uit de grond en bijna iedere zichzelf respecterende ondernemer beschikt over een smartphone, waardoor de negen-tot-vijf-mentaliteit voorgoed historisch erfgoed is geworden. En dan heb ik het niet alleen over telefoneren. Anno 2016 wordt naast het sociale leven en het bestellen van de kerstcadeaus ook de bedrijfsboekhouding volledig online gedaan.

Facturen en offertes opstellen, betalingsherinneringen versturen, klantcontacten bijhouden, zelfs de belastingaangifte wordt online gedaan. Wat was er dan mis met de ‘good-old’ papieren administratie, de nauwkeurig - het liefst met een vulpen - bijgehouden kasboeken en de nostalgische rijen multomappen bedrukt met het betreffende jaartal? Simpel - de ‘good-old’ manier is achterhaald geraakt. Wie wil er nog tienduizenden kilo’s papier verspillen als dat niet meer nodig is? Wie neemt er nog administratiemedewerkers aan als online facturatie software het werk kan doen? Wie wil er nog extra geld uitgeven als dat niet meer hoeft?

Het kernwoord is besparen. Het besparen van het milieu, van moeite, maar nog belangrijker: het besparen van tijd en geld. De afgelopen jaren zijn er talloze online facturatie programma’s ontwikkeld, die vaak gratis - of (vooral voor de grotere ondernemingen) voor een bescheiden bedrag - te gebruiken zijn. Vaak zitten er grote internationale concerns met een duidelijk winstoogmerk achter, maar gelukkig groeien er ook toegankelijke initiatieven uit de Hollandse klei, die simpelweg beter zijn ingespeeld op de Nederlandse markt.

Een voorbeeld van zo’n programma (van Amsterdamse makelij) is Facturatie Office - een initiatief van een groep jonge zelfstandige ondernemers, met als doel ZZP’ers en MKB-bedrijven te helpen tijd te besparen om daardoor hun focus te kunnen houden op waar ze goed in zijn: het daadwerkelijke ondernemen. Facturatie Office is te gebruiken op alle apparaten die verbonden zijn met het internet, en dag en nacht beschikbaar. De software beschikt over alle functies die nodig zijn voor een onderneming; facturen, offertes en pakbonnen opstellen, maar ook de urenregistratie en het beheer van klanten. Eigenlijk is de gehele bedrijfsboekhouding bij te houden in zo’n programma.

Initiatieven als Facturatie Office zijn van groot belang voor de transparantie van de markt, maar ook voor het ondersteunen van jonge ondernemers. Het programma is bijvoorbeeld volledig gratis als er niet meer dan 3 facturen per maand verzonden worden. De software groeit vervolgens mee met de onderneming; is er meer administratie, dan zijn er bijpassende pakketten beschikbaar met meer licenties en functies. Naast Facturatie Office zijn er meer facturatie software programma’s (Faktum Factuur, Exact, Workspace), die allemaal een eigen huisstijl en manier van werken hebben. De één is toegankelijker voor grotere organisaties, de ander is eerder een hulpmiddel om het ‘offline’-boekhouden makkelijker te maken. Maar anno 2016 - in een wereld waarin we altijd online zijn en de ontwikkeling razendsnel gaat, zijn het juist dit soort jonge, ambitieuze ondernemingen waar we het van moeten hebben. Want wie niet meegroeit, blijft achter.