Forcare krijgt als eerste in Nederland IHE-certificering

IHE voorziet Forcare-software van keurmerk, omdat deze voldoet aan eisen voor gestandaardiseerde informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg

Zeist, 24 september 2015 – Forcare, ontwikkelaar van een softwarepakket dat bestaande systemen in de gezondheidszorg naadloos op elkaar aansluit, is door IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) gecertificeerd voor zijn IHE-producten. Forcare is hiermee het eerste bedrijf in Nederland dat dit kwaliteitskeurmerk ontvangt. De certificering van de Forcare-software betekent dat die voldoet aan alle technische specificaties die IHE stelt aan dergelijke oplossingen. Daarmee zijn klanten, zoals ziekenhuizen, verzekerd van een veilige keuze met een minimum aan risico’s voor implementatie en gebruik.

De validatie is uitgevoerd door Kereval. Dit geaccrediteerde testlab onderzocht of de Forcare-producten voldoen aan de volgende IHE-profielen: XDS, PIX, PDQ,  ATNA en CT. Alle producten in het Forcare-portfolio werden goedgekeurd. Onlangs onderstreepte ook de Europese Commissie het belang van IHE. De commissie stelde een lijst op met in totaal 27 IHE-profielen die lidstaten bij aanbestedingen kunnen gebruiken. De Europese Commissie ziet de IHE-profielen als hét middel om normalisatie en interoperabiliteit in e-health te bewerkstelligen en daarbij een open en transparante digitale markt te creëren.

Richard Kamman, Manager Informatie en Medische Technologie (IMT) bij Amphia Ziekenhuis: “Het belang van IHE in de zorg is evident. De zorg schreeuwt om gestandaardiseerde oplossingen en IHE biedt die volop. Het certificeren van deze oplossingen geeft een nieuwe kwaliteitsimpuls en een garantie dat aangeboden producten ook daadwerkelijk leveren waarvoor ze aangeschaft worden.”

Mark Sinke, CTO van Forcare: “Voor ons is de certificering een bevestiging van de kwaliteit van de producten die we leveren, van de voorsprong die we inmiddels op dit gebied hebben, en van ons commitment aan gestandaardiseerde informatie-uitwisseling in de zorg. Ik ben trots op het team bij Forcare dat zich zo gedreven inzet, en de certificering is voor ons de kroon op jarenlang teamwerk.”

Forcare ontwikkelt software die een positieve bijdrage levert aan de gezondheidszorg, en die de regie over medische gegevens teruggeeft aan de patiënt. Medisch personeel én patiënten krijgen met de gebruiksvriendelijke Forcare-oplossing veilig en betrouwbaar toegang tot digitale gezondheidszorginformatie. Hierdoor zijn artsen in staat efficiënter met elkaar samen te werken. Dit komt de veiligheid en gezondheid van patiënten ten goede en bespaart zorginstellingen kosten.

Over IHE, Integrating the Healthcare Enterprise
IHE is een internationaal samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van ICT in de zorgsector en maakt zich sinds zijn oprichting in 1997 hard voor gecoördineerd gebruik van gevestigde standaarden, zoals DICOM en HL7. Dit met als doel om te voorzien in specifieke klinische behoeften die bijdragen aan de optimalisatie van de patiëntenzorg. Bewezen is inmiddels dat systemen ontwikkeld overeenkomstig IHE, beter met elkaar communiceren, eenvoudiger te implementeren en onderhouden zijn, en bovendien de zorgverleners in staat stellen om informatie effectiever te gebruiken. Meer informatie is te vinden op www.ihe-nl.org.

Over Forcare
Forcare is ontwikkelaar van een modulair softwarepakket dat bestaande systemen in de gezondheidszorg naadloos op elkaar aansluit. Hierdoor wordt medische informatie optimaal ontsloten voor zorgprofessionals, ook als deze systemen zijn gebaseerd op verschillende industriestandaarden. Het bedrijf is in 2006 opgericht; in het hoofkantoor in Zeist werken ruim 35 mensen. Meer informatie is te vinden op www.forcare.nl.

Voor meer informatie:
Forcare
Harm-Jan Wessels, CEO
Tel.: 030 699 1930
E-mail: info@forcare.nl            

LVTPR
Gijs van Beek / Eline Alberts
Tel.: 030 65 65 070
E-mail: forcare@lvtpr.nl