Support op Windows Server 2003 stopt over een maand

Schiphol, 15 juni 2015 – Nog een maand te gaan en dan stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows Server 2003/R2. Na 14 juli 2015 is er vanuit Microsoft geen technische ondersteuning meer voor de 2003/R2-versie van Windows Server en geeft het bedrijf ook geen (security-)updates en patches meer vrij. Dat maakt systemen kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.

De reguliere support voor Windows Server 2003 stopte al in juli 2010. Sindsdien is er sprake van extended support waarbij de ondersteuning beperkter van aard is. Klanten hebben zich de afgelopen vijf jaar kunnen voorbereiden op het definitief stoppen van de support per 14 juli 2015.

Uit recent onderzoek van Computer Profile blijkt dat Windows Server 2003 – elf jaar na de releasedatum – nog in gebruik is bij 12,1 procent van de Nederlandse bedrijven met vijftig of meer werknemers. Zij doen er goed aan hun Windows Server 2003-systemen zo snel mogelijk te migreren naar een modern en ondersteund platform. In een whitepaper van IDC onderstreept dit researchbureau de positieve neveneffecten van een migratie: “Klanten moeten profiteren van deze migratie en dit beschouwen als een kans om te moderniseren en zich voor te bereiden op de volgende-generatie computers, waarbij de hybride en public cloud belangrijke componenten zijn van volgende-generatie IT.”

“Klanten die Windows Server 2003 nog gebruiken, moeten zich realiseren dat hun systemen binnenkort geen security-updates meer krijgen”, zegt Jeffrey Vermeulen van Microsoft Nederland. “Om beveiligingsrisico’s te beperken, is het raadzaam om deze systemen na 14 juli te scheiden van de rest van de infrastructuur en in ieder geval los te koppelen van het internet. In de tussentijd is het zaak te starten met een migratie naar een nieuw toekomstbestendig platform, zoals Windows Server 2012 of Microsoft Azure. Een gecertificeerde Microsoft-partner kan daarbij helpen. Doordat bedrijven steeds afhankelijker worden van veilige en betrouwbare software, adviseren wij klanten om serieus werk te maken van Software Lifecycle Management.”

Het Nationaal Cyber Security Centrum publiceerde een informatieve factsheet over de aanpak en noodzaak van Software Lifecycle Management. Meer informatie over einde support Windows Server 2003 is te vinden op de speciale website. Ook kunnen bedrijven voor hulp bij Microsoft of een van haar IT-partners terecht.

***
 
Neem voor meer informatie contact op met:


Microsoft Persdesk
The Netherlands
Office: + 31 20 500 25 55
Mobile: + 31 6 316 916 55
persdesk@microsoft.com