Nieuw consumentenonderzoek van Oracle daagt retailers uit om zich aan te passen aan de moderne retailmarkt

De moderne consument zoekt dankzij technologische mogelijkheden naar een shopping-ervaring met veel keuzevrijheid en gemak, zonder begrensd te worden door specifieke kanalen. Het nieuwe consumentenrapport Retail Without Limits - A Modern Commercial Society onderzoekt hoe een door technologie aangedreven ‘onzichtbare hand’ de retail heeft getransformeerd. Het rapport biedt advies aan retailers, nu zij zich voorbereiden op een nieuwe, onbegrensde marktomgeving.

Het rapport is het resultaat van een onderzoek onder vijfhonderd deelnemers uit tien landen – Australië, Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, India, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het laat zien dat consumenten wereldwijd worden gedreven door gemak. Zij willen een convergente klantervaring, waarbij retailers de beste digitale en persoonlijke middelen inzetten.

Wat retailers wereldwijd onderscheidt, is het informeren van klanten op het moment dat dat de klant het best uitkomt. Zeventig procent van de wereldwijde respondenten noemt het gemakkelijk toegang bieden tot informatie over producten en diensten – online en in de winkel – als beste manier om waarde toe te voegen aan de klantervaring. De vraag naar transparantie en toegang overstijgt formules en grenzen. Meer dan twee derde van de consumenten zegt een smartphone te gebruiken om producten te bekijken of kopen. 56 procent heeft directe aankopen gedaan bij internationale retailers in andere landen.

“Klanten profiteren van een groeiende, wereldwijde marktplaats en zij winkelen daar met het best beschikbare mobiele device”, zegt Jill Puleri, senior vice president en general manager bij Oracle Retail. “Nu retailers deze nieuwe, wereldwijde, mobiele klant omarmen, moeten ze ook de winstgevendheid behouden en de basis leggen voor continue verandering.”

Retailers moeten leren, zich aanpassen en actie ondernemen
Het onderzoek laat zien dat er kansen liggen voor retailers die zichzelf onderscheiden en klanten weten te trekken dor een betere in-store ervaring, effectievere mobiele strategieën en betere toegang tot voorraad- en prijsinformatie. De belangrijkste uitkomsten zijn onder te verdelen in de volgende categorieën.

De convergentie van handel. 83 procent van de wereldwijde respondenten wil dat retailers investeren in technologie. 57 procent van deze groep noemt converged commerce cruciaal. In China en Duitsland waren deze percentages respectievelijk 78 en zeventig procent.

Vraag naar transparantie. Dit staat bovenaan als het gaat om het toevoegen van waarde aan de klantervaring (zeventig procent). Toegang tot productinformatie via digitale kanalen en in de winkel wordt ook hoog gewaardeerd door de respondenten (59 procent).

Mobile, Apps, Social. Mobile is het snelst groeiende middel om te shoppen. Meer dan twee derde van de consumenten (67 procent) zegt een smartphone te gebruiken om de shopping-ervaring te verbeteren.

Wereldwijde kansen. Meer dan de helft van de respondenten (56 procent) heeft goederen gekocht bij een internationale retailer. Alleen de Verenigde Staten (39 procent), Japan (41 procent) en het Verenigd Koninkrijk (43 procent) blijven achter bij het wereldwijde gemiddelde.

Het privacyconflict. 56 procent van de consumenten zegt dat het bieden van toegang tot informatie de shopping-ervaring kan verbeteren. Retailers moeten hier behoedzaam opereren en vertrouwen kweken. 55 procent geeft aan reserves of bezwaren te hebben tegen toegang tot persoonlijke informatie. 23 procent zou zonder bezwaar een app downloaden waarmee retailers hun bewegingen in de winkel en online kunnen volgen.

Differentieer in winkels. Winkels hebben in toenemende mate te maken met online orders. Het rapport laat zien dat het percentage klanten dat online koopt toeneemt. Toch zegt 44 procent van de respondenten dat zij liever in een winkel aankopen doet. Dat geldt vooral voor Australiërs (69 procent), gevolgd door Duitsers (57 procent), Fransen (54 procent), Amerikanen (vijftig procent) en Russen (45 procent). Consumenten houden nog steeds van thuisbezorging; 34 procent noemt online kopen met thuisbezorgen als de favoriete manier van winkelen.

“De consument bepaalt de agenda en Oracle is in een unieke positie om de nieuwe trends van convergente retail te ondersteunen – het juiste product, op de juiste plaats, tegen de juiste prijs – op ieder moment”, zegt Puleri.

Retail zonder grenzen
Oracle gaf in januari 2015 opdracht aan Redshift Research om de verwachtingen en gewoonten van vijfduizenden volwassenen te onderzoeken met behulp van zijn online consumentenpanel. Oracle zal landspecifieke resultaten ook in relevante markten bekendmaken.

Meer achtergrond
· Oracle Retail op Facebook, Twitter en YouTube
· Oracle Retail Blog
· Oracle Commerce Anywhere Blog
· Oracle Retail Asset and Community Knowledge Portal

=/=/=/=/=/=

Over Oracle
Oracle ontwikkelt hardware en software die samenwerkt in de cloud en in uw datacenter. Voor meer informatie over Oracle (NYSE: ORCL), kijk op www.oracle.com.

Handelsmerken
Oracle en Java zijn geregistreerde handelsmerken van Oracle en/of zijn dochterondernemingen. Andere namen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren.

Copyright © 2015, Oracle Corporation. All Rights Reserved.