Schijnt de zon voor de IT-afdeling pas in 2011 of toch eerder?

Refurbished netwerkapparatuur voorkomt economische stagnatie

Door Wes Clanton
Network Hardware Resale

Gerenommeerde leveranciers van netwerkapparatuur worstelen met lege schappen nu de economie aantrekt. Daardoor stagneert de bedrijfsvoering bij eindgebruikers aangezien netwerken niet kunnen worden geupdate of deels vervangen. De professionele handel in gebruikte netwerkapparatuur voorkomt echter dat de economische opleving stokt.

Voor de afdelingen sales en financiƫn is de opleving van de wereldeconomie fantastisch. Maar IT-afdelingen moeten nog even wachten met juichen. Maanden zelfs, als het tegen zit. Want zo lang kan het duren voordat tal van grote merken netwerkapparatuur kunnen leveren. Met name Cisco kan niet voldoen aan de stijgende vraag. Dit euvel komt doordat toeleveranciers van software en componenten in het Verre Oosten het antwoord schuldig blijven op de plotseling gestegen vraag. Tijdens de crisis hebben zij heel wat productiecapaciteit afgebouwd. Het duurt wel een half tot een heel jaar voordat die weer is opgebouwd. Pas daarna kan het aanbod van netwerkapparatuur weer in de pas gaan lopen met de vraag. We spreken dan wel over 2011, in het beste geval.

De gebrekkige levering van netwerkapparatuur kan voor de eindgebruikers een lang staartje krijgen. Netwerken zijn cruciaal voor hun bedrijfsvoering. Gebrekkige apparatuur kan de gehele organisatie doen ontwrichten. Menig bedrijf moet dan ook vrezen dat het leveringsprobleem hen marktaandeel kost.

Toch zijn bedrijven steeds minder afhankelijk van de grote netwerkleveranciers. Sinds jaren is er een actieve handel in tweedehands netwerkapparatuur van alle grote merken. Naar verwachting zal die dit jaar de handel in nieuwe apparatuur overvleugelen. Van deze gebruikte netwerkapparatuur is absoluut geen tekort, dankzij professionele leveranciers die de lijnen van aanvoer en distributie perfect beheersen. Deze handel heeft inmiddels mondiale proporties. Gebruikte apparatuur is niet alleen direct leverbaar, het is ook goedkoper, terwijl de kwaliteit aantoonbaar gelijk is aan nieuwe apparatuur.

Maar nog niet alle IT-afdelingen durven hun handen aan te branden. Zo is er de angst dat gebruikte apparatuur inferieur, nep of zelfs gestolen is. Refurbished IT- apparatuur hebben echter allerminst een duistere afkomst. Ze zijn afkomstig uit faillissementen en van consolidatie, reguliere vervanging en afgeronde of gestaakte IT-projecten. Ook onder de leveranciers van refurbished IT-apparatuur zijn inmiddels gerenommeerde partijen, die zich hebben gebundeld in UNEDA, de wereldwijde brancheorganisatie met ruim driehonderd resellers. Zij hanteren strenge normen voor hergebruik, zoals het actief tegengaan van counterfeit en het opsporen en aangeven van gestolen apparatuur. De leden ondersteunen de apparatuur, ook als de merkleveranciers dit niet meer doen. Marktleider NHR bijvoorbeeld werkt uitsluitend volgens ISO-normen. Cisco-producten worden zelfs geleverd met een jaar garantie.

Deze professionalisering van de markt voor refurbished apparatuur is een zegen voor de hele IT-branche. Cisco, Microsoft en andere vernieuwers kunnen zich concentreren op ontwikkeling van de IT. Suppliers van refurbished I, zoals NHR, zorgen ervoor dat de wereld er blijvend gebruik van kan maken. Het economisch herstel vaart er wel bij.