Datum: (1553 dagen oud)
Bedrijf:

Bijna dertig procent van de Nederlanders heeft wens zelf een boek te maken en uit te geven

Zelf boeken maken populair onder jongerenAmsterdam, 20 januari 2014 - Bijna dertig procent van de Nederlanders heeft de wens om ooit nog eens een eigen boek te maken. Bijna een kwart heeft dit als goede voornemen voor 2014. Dit blijkt uit onderzoek van het self-publishingplatform Blurb naar de voorkeuren van Nederlanders rondom het maken van boeken. Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral jongeren de ambitie hebben om aspirant schrijver te worden. In de leeftijd van 18-24 jaar heeft bijna de helft van de jongeren (49 procent) al eens een boek gemaakt of is het van plan te doen.

Als belangrijkste reden om een boek te maken zegt 48 procent dat het hen vooral leuk lijkt om te doen. Daarnaast geeft 28 procent aan over goed materiaal voor een boek te beschikken. Dat materiaal heeft overigens niet alleen betrekking op teksten. Ook foto’s, tekeningen of juist een combinatie daarvan resulteert in vele creatieve uitingen. Dat is ook terug te zien in de populariteit van verschillende soorten boeken. Met 19 procent is een reisboek het meest populair, gevolgd door het kookboek (14 procent) en een boek met de familiegeschiedenis (10 procent).

Nederlandse boeken
Nederlanders zijn vooral erg bekwaam in het schrijven van kinder- en familieboeken. Afgelopen jaar zag Blurb een stijging in de verkoop van dit segment van 381 procent. Een mooi voorbeeld van een Nederlands kinderboek is Egel van Lizet Dingemans. Ook het zelf uitgeven van gedichtenbundels wordt steeds populairder in Nederland. In 2013 steeg het aantal gemaakte gedichtenbundels met Blurb met 118 procent. Met de vele succesvolle Nederlandse fotografen is het geen verrassing dat de Nederlandse kunst- en fotoboeken het goed doen. Dit segment, dat al jaren één van het best verkopende is, groeide gestaag met 17 procent.

Charles Davies, European Managing Director bij Blurb: “Iedereen heeft een verhaal te vertellen. De één schrijft een roman, de ander maakt een kookboek met familierecepten en een derde maakt een prachtig fotoboek. Het nieuwe jaar is het perfecte moment om het goede voornemen tot uitvoer te brengen. Ieder verhaal is het waard om te vertellen en iedere keer is het weer bijzonder om je eigen gedrukte boek voor het eerst in handen te hebben.”

Hoewel veel Nederlanders de stille wens koesteren om hun eigen boek te publiceren, heeft een aantal weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. Meer dan een kwart (28 procent) zegt niet te weten waar te moeten beginnen en 22 procent vindt zichzelf niet creatief genoeg of denkt niet over de juiste vaardigheden te beschikken (22 procent). De belangrijkste reden waarom aspirant-auteurs zichzelf er nog niet toe hebben gezet, is het gebrek aan tijd (36 procent).

Ondanks het feit dat tijdgebrek de belangrijkste reden van veel Nederlanders is om niet zelf een boek te maken, hoeft het maken van een boek niet veel tijd te kosten. Charles Davies: “Blurb heeft een platform ontwikkeld, waarmee iedereen zonder kennis te hebben van boekmaken, een boek kan ontwerpen, printen en uitgeven. In de online Blurb boekwinkel hebben boekmakers online marketing tools tot hun beschikking om hun boek te promoten en te verkopen. Iedere boekmaker bepaalt zelf de prijs van het boek en houdt 100 procent van hun winst. Al vanaf 10 euro maak je je eigen boek (20 pagina’s, klein vierkant) en dankzij koppelingen met social media als Facebook en Instagram is een boek al binnen een kwartier gevuld met foto’s.”

-----

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland door One Poll. Per land hebben 1.000 respondenten aan het onderzoek meegedaan.

Over Blurb
Blurb is een online uitgeef- en marketingplatform, waarmee schrijvers de vrijheid hebben zelf een professioneel boek, zowel geprint als digitaal, te creëren, uit te geven, te promoten en te verkopen. De volledige winst is voor de auteur.

Blurb biedt auteurs diverse ondersteunende middelen, waaronder tips voor het maken van boeken, integratie met Adobe® software, een te personaliseren pagina in de online boekwinkel, digitaal dashboard en koppelingen met social media voor het promoten en delen van het boek.

Blurb is opgericht in 2006 door Eileen Gittins en bestaat inmiddels uit een team van design, internet en marketing professionals die allen met veel passie anderen helpen hun verhalen tot leven te brengen. In 2012 heeft Blurb 1,8 miljoen boeken verscheept naar 68 landen. In 2010 werd Blurb benoemd tot het snelst groeiende mediabedrijf op de Inc 500. Voor meer informatie en het downloaden van de software: http://nl.blurb.com.

Meer informatie
Whizpr, PR-bureau Blurb
Jarka Bloemberg, Renée Rijken
blurb(at)whizpr.nl
0317-410 483