Amersfoort, 6 mei 2009 – Gemeenten krijgen een steeds crucialere rol in de landelijke politiek. Steeds vaker wordt regeringsbeleid op gemeentelijk niveau opgepakt, uitgewerkt en uitgevoerd. Passionned heeft de afgelopen jaren daarom intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een Gemeentelijk Besturing en eXpertise model (GBX), bedoeld om meer lijn te brengen in complexe overheidsprocessen en een verbinding aan te brengen tussen landelijk beleid en de doorvertaling naar de lokale uitvoering.
Het GBX is een GBA voor besturingHet besturingsmodel GBX brengt kritische succesfactoren en key performance indicators van verschil-lende beleidsterreinen bij elkaar. Een integraal besturingsmodel om te sturen op resultaat en samen-hangende prestaties, waarbij gemeenten zelf invulling kunnen geven aan prestatiemanagement en de ontwikkeling ervan. De beleidsterreinen zijn vormgegeven als steden zoals de Veilige stad, de Kennis-stad, de Bereikbare stad, de Gezonde stad, herkenbaar voor burger, bedrijf, beleidsmedewerker en de politiek. “We zijn nu in staat om op lokaal, maar ook op landelijk niveau, dezelfde besturingstaal te spreken. En dat is enorme winst, want alleen op die manier kunnen we gezamenlijk de maatschappe-lijke doelen goed nastreven.” aldus Daan van Beek, directeur van Passionned en auteur van ‘De intel-ligente organisatie’ en ‘Sturen naar een intelligente overheid’. Het GBX vormt hierdoor de basis voor overheidsbesturing, net als het GBA het fundament is voor de gemeentelijke basisadministraties.
Prestatiegerichtheid succesfactor #1Uit landelijk onderzoek, dat eerder dit jaar onder 389 organisaties werd uitgevoerd, blijkt dat prestatie-gerichtheid binnen de publieke sector zéér kritisch is voor het succes van prestatiemanagement. Een model als het GBX dient daarom altijd samen te gaan met een cultuurverandering en verbetering van gedragscompetenties. Andersom, kunnen organisaties proberen om verandering van cultuur te be-werkstelligen. Zonder structuurverandering zoals het GBX voorstaat hebben medewerkers echter nauwelijks houvast. Verbetering op harde factoren, zoals besturingsmodellen, dienen daarom gelijk op te trekken met vooruitgang op zachte factoren, zoals gedrag, competenties en cultuur.
Slimme thermometer voor goed gemeentebestuurVeel gemeenten hebben een afdeling onderzoek en statistiek die op verschillende beleidsterreinen, periodiek of ad hoc, monitort wat er in de gemeente leeft en hoe het er voorstaat. De professionals die hier werken weten als geen ander dat het onderzoek dat zij moeten uitvoeren vaak in een veel bredere context staat en dat het ad hoc verzamelen van prestatiegegevens erg arbeidsintensief en foutgevoelig kan zijn. Het GBX komt hieraan tegemoet doordat het op geautomatiseerde wijze gegevens verzamelt, structureert en die plaatst in een voor iedereen begrijpelijk besturingskader. Zodoende kan het gemeentebestuur en -organisatie veel vaker de thermometer gebruiken, en doelstellingen vaker monitoren, bewaken en waar relevant bijstellen. Slim, eenvoudig en efficient.
Het GBX in licentie nemenHet GBX is op het hoogste niveau van modellering door gemeenten, provincies en de centrale over-heid vrij te gebruiken. Voor de onderliggende strategiekaarten kan een licentie worden aangevraagd. Hierbij is uitleg en onderhoud op het besturingsmodel inbegrepen, immers dat is van evident belang. De kritische succesfactoren van beleid kunnen namelijk in de loop van de tijd wijzigen door (grote) veranderingen in de publieke sector of het bedrijfsleven. Het GBX model is inmiddels omarmt door een flink aantal leveranciers van prestatiemanagement oplossingen.
Meer informatie?Wilt u meer informatie over het GBX, de verschillende licentievormen of ambassadeur worden? Be-zoek dan onze website
www.passionned.nl/gbx of neem contact op met Bernard Vuijk.
Noot voor de redactie:Over PassionnedPassionned is een onderzoeks- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in business intelligence, intel-ligente organisaties en gedrag. “Mensen beter laten samenwerken” is waar Passionned voor staat. Met moderne technologie, betere besturing en bijpassende gedragscompetenties voor leidinggevenden en medewerkers. Met een grote, snel groeiende klantenkring in het bedrijfsleven en de publieke sector. Passionned organiseert elk jaar de Business Intelligence Awards. De award is een prestigieuze prijs voor de “Slimste organisatie van Nederland” die onlangs door supermarktconcern Ahold is gewonnen.
Over Daan van BeekDaan van Beek studeerde Bestuurlijke Informatica aan de Open Universiteit in Rotterdam en volgde daarna een Master of Science Informatie- en Kennistechnologie. Hij heeft veel complexe (onder-zoeks)projecten met succes uitgevoerd bij lokale overheden, non-profit-organisaties, vliegmaatschap-pijen, uitgevers, verzekeringsmaatschappijen, retailers, banken en pensioenfondsen. In de rol van pro-jectmanager, adviseur of auditor.
Hij heeft tientallen publicaties - waaronder vier boeken - op zijn naam staan en spreekt op verschillen-de congressen over het boeiende thema intelligente organisaties. Hij is auteur van de management-boeken 'De intelligente organisatie' en 'Sturen naar een intelligente overheid'. Tevens levert hij voor de Hogeschool Utrecht een bijdrage aan de Master of Informatics en geeft gastcolleges o.a. op RSM en Nyenrode Business University over performance management.
Over Bernard VuijkBernard Vuijk is associate partner bij Passionned en heeft de afgelopen jaren onderzoek verricht als projectmanager en consultant in de sectoren overheid, bankwezen, telecom en dienstverlening. In zijn vakgebied is hij verantwoordelijk voor het coördineren, creëren, ontwikkelen en verbeteren van project en organisatie.
Hij heeft naast zijn werk management en informatica diploma’s gehaald aan de Open Universiteit, Rot-terdam School of Management en de Haagse Hogeschool en heeft expertise op het gebied van ver-andermanagement, performance management en strategische projectmanagement & leiderschap op-gedaan.
Hij is voorzitter van de programmagroep competenties en innovatieve methodieken van het Internatio-nal Projectmanagement Association (IPMA) en geeft lezingen, trainingen, workshops en is jurylid van de “best business case-award” van Computable, VNU. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over strategische projectmanagement & leiderschap en performance management in complexe orga-nisatie.